Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

18 avril 2019

« Сонячний Великдень-2019 »

18 квітня 2019 рік
сайт Слово Просвіти

Георгій ЛУК’ЯНЧУК
Фото автора
У Центрі української культури та мистецтва нещодавно відкрилася виставка “Сонячний Великдень-2019”, яка щороку починає працювати у цей час. “Сонячний Великдень” заснувала 2012 року Світлана Долеско з метою сприяння розвитку творчості українських майстрів з декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, демонструючи святкову великодню атрибутику у мистецьких творах.

Цьогорічний вернісаж — це демонстрація фрагментів живої картини сучасного і давнього мистецтва, в якому співіснують найрізноманітніші тенденції та найширші естетичні смаки. Автор проекту Світлана Долеско пояснила під час відкриття “Сонячного Великодня-2019”, що цей виставково-мистецький проект — серія заходів, спрямованих на збереження й популяризацію українських великодніх традицій, підтримку народних майстрів та залучення родин до вивчення звичаїв і духовної спадщини українського народу. Десятки майстрів з усієї країни представляють картини, ікони та вітражі, скульптурне мистецтво та флоромозаїку, вироби з вовни та витвори з кераміки, щоб показати свої вміння широкому загалу. Всі витвори — про традиції, сімейні стосунки та почуття людей. Представлено писанки, тарілки, ляльки – все ручної роботи, кожна річ індивідуальна, кожен учасник виставки має унікальний настрій та стиль виконання. Хоча є й роботи, творців яких надихали вже класичні художні течії. Роботи, що сподобаються, можна буде придбати під час виставки. У Центрі української культури та мистецтва заплановано майстер-класи, екскурсії та інші тематичні заходи. У програмі відкриття виставково-мистецького проекту відвідувачам було презентовано музично-пісенний подарунок від творчого колективу. Леся Скрипка і Христина Шестак стали музичною прикрасою вечора на відкритті виставки “Сонячний Великдень-2019”. Також відбулось знайомство з митцями-учасниками та родинний майстер-клас із писанкарства “Сорочі лапки” від Анни Котліної.
Протягом виставки на відві­дувачів чекають художня кераміка від членів Національної спілки художників України Олени та Надії Козак (м. Київ), колекція декоративних яєць з усього світу, з приватної колекції заслуженого майстра народної творчості України Зої Сташук (м. Київ), глиняні скульптури й твори українського народного декоративного малярства від Роксолани Дудки (м. Полтава) ; авторська народна лялька в традиційній техніці килимарства від Олександри Пренко (м. Кропивницький), три експозиційні поверхи великод­ньої атрибутики, яку представлять митці з різних регіонів України, та 30 родинних майстер-класів від майстрів-учасників виставки (писанкарство, ткацтво, валяння з шерсті, гончарство та інше). Охочі можуть відвідати майстер-класи з писанкарства від Олесі Токарської та Зої Сташук ; із писанкарства “Сонце”, “Циганські дороги”, “Айстра” та “Курячі лапки” від Тетяни Коновал, із виготовлення декоративних яєць з природних матеріалів від Світлани Нані, майстер-клас із виготовлення керамічної писанки і підставки-пташки та з розпису керамічної тваринки акриловими фарбами від Валентини Проценко, з виготовлення композиції з цукерок “Великодній кошик” та букета “Великодні кролики” від Тетяни Шандури, із виготовлення браслета-оберега “Равлик-мрії” та з виготовлення янгола-охоронця від Олександри Пренко, з виготовлення картини у техніці вовняної акварелі від Світлани Клименко, із виготовлення сувеніру-магніту “Писанка”, Майстер-клас із Петриківського розпису, а також майстер-клас із вивчення веснянок та весняних ігор від Валентини Проценко. Привітні організатори виставки запрошують всіх разом із ними вивчати українські великодні традиції !
P. S. На виставці працює крамничка, де можна придбати великодню атрибутику (тематичні сувеніри, листівки, писачки, барвники, віск тощо).
Участь дітей у майстер-класах та інших заходах — безкоштовна. Умови участі дорослих у кожному майстер-класі вказані окремо.
Адреса : Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В, ст. м. Контрактова площа (вихід з метро в бік Верхнього і Нижнього Валів).
Час роботи виставкового центру під час проведення виставки “Сонячний Великдень-2019” : Пн.-Пт. : 10:00—19:00. Сб.-Нд. : 10:00—18:00.

Матеріали сайту Слово Просвіти

Детальніше про виставку

see also

« Сонячний Великдень-2019 »

18 avril 2019

Юрій Камишний в столиці презентує "Барви сонячної Індії"

11 janvier 2013

7 вересня вихованці клубів "Дружба" та "Тріумф" відвідали соціально-виставковий проект "Звідки беруться дорослі" (фото)

12 septembre 2016