Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

about exib

  • date exib 1er mars 2021 10:00
  • city exib Київ, вул. Хорива 19-В
  • maps exib

Виставковий проект « Розстріляний » Київ. Хроніка ХХІ століття »

Виставковий проект соціально-освітнього спрямування

Організатори : Центр Української Культури та Мистецтва
За підтримки : КП « Київреклама », Київської міської державної адміністрації.
Місце проведення : І та ІІ поверхи будинку Центру Української Культури та Мистецтва (Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В).
Час проведення : 1 – 21 березня 2021 року.
Урочисте відкриття проекту : 5 березня о 14:00.
Графік роботи виставкових залів на період виставки :
- Пн-Пт – 10:00-19:00 ;
- Сб-Нд – 10:00-18:00 ;
- 7 березня – вихідний.

Слоган : « ЗмінИ на краще ! »
Слово « розстріляний » невипадково обране як ключове в даному проекті. Оскільки хаотичне, необдумане розміщення реклами залишає на фасадах будинків столиці глибокі « рани » від перфоратора. А кривдники фасадів не несуть жодної відповідальності за вчинену шкоду, оскільки нині законодавчо не закріплена відповідальність за таку діяльність.
Проблема :
І третина ХХІ століття – період нових соціально-економічних змін, які прийшли в Україну з динамічним ростом об’ємів ринкових відносин у всьому світі. Розвиток сучасних технологій та бізнес-галузей, без сумніву, є позитивним явищем, яке покращує фінансову ситуацію в Україні в цілому та в м. Києві, зокрема. Це, в підсумку, сприяє розвитку міського інформаційно-рекламного середовища.
У той же час, має прояв і негативна сторона цього процесу. По-перше, відбувається стрімке знищення обличчя м. Києва – міста з багатовіковою історією та унікальним архітектурним спадком, традиціями міської культури. Помітним є гострі розбіжності між загальним стилем тієї чи іншої старовинної споруди та наявним на ній рекламним носієм.
Також, різноформатні вивіски, афіші, плакати, світлодіодні екрани, банери, сіті-лайти, біг-борди гігантських розмірів є носіями примусового рекламування. Адже містянин-споживач їх бачить щоденно поза своїм бажанням (на відміну від реклами в друкованих засобах масової інформації або телебаченні, радіо де споживач може відволіктися від неї).
Отже, зовнішня реклама, як одна з провідних складових частин рекламного ринку країни, з одного боку – є дієвим механізмом, що пришвидшують ринкові процеси. А з іншого – окремі зразки такої реклами своєю появою на міських спорудах без врахування будь-яких особливостей як споруд, так і кварталів, вулиць в цілому, призводять до порушення гармонії архітектурно-ландшафтного середовища м. Києва.
Разом із тим, варто зазначити, що державні та комунальні служби ведуть активну боротьбу з некоректною зовнішньою рекламою. Завдяки їх якісній роботі відбувається процес демонтажу таких взірців зовнішньої реклами та попередження появи нових. Але ці позитивні зміни сприймаються суспільством як належне, хоча за цим стоїть копітка праця великої кількості людей, які боряться за збереження гармонії міського середовища. Тож, є суспільна потреба в інформуванні киян про такі якісні зміни. Даний проект сприятиме цьому.

Проект буде реалізовано шляхом проведення виставки фоторобіт архітектурних пам’яток м. Києва, які постраждали внаслідок необдуманого розміщення реклами на їх фасадах. Також експонуватимуться фотороботи, де будуть представлені окремі квартали та вулиці, що належать до історичної забудови міста – одного з найдавніших та найбагатших архітектурно в Європі. Тобто, буде наочно продемонстровано наслідки некерованої рекламної політики періоду сучасності.
На цих фото можна буде побачити, як внаслідок відсутності єдиної концепції розміщення рекламних конструкцій, ці адміністративні одиниці втратили своє унікальне історико-архітектурне « обличчя », оскільки були приховані від киян та гостей міста (серед яких значна кількість іноземців) внаслідок монтажу хаотичних рекламних конструкцій.
Відвідувачі зможуть оглянути й фото, представлені за принципом порівняння « було » – « стало ». Це дасть змогу зрозуміти значний обсяг зусиль комунальних та державних служб по боротьбі з агресивними проявами зовнішньої реклами в м. Києві.
А також, відвідувачі побачать рідкісні ретро-фото окремих споруд та адміністративних одиниць м. Києва, починаючи з ХІХ століття. Таким чином, в одному виставковому просторі буде продемонстровано як вигляд історичних архітектурних об’єктів без зовнішньої реклами, так і зразки рекламних конструкцій ХІХ – І половини ХХ століття, аби відвідувачі могли здійснити власний аналіз традицій та новацій зовнішньої реклами, їх переваг та недоліків, так і зрозуміти необхідність створення чіткого механізму контролю розміщення носіїв реклами в м. Києві у період сьогодення.

Актуальність проекту пов’язана з активізацією процесу розміщення зовнішньої реклами в м. Києві, яка змінює візуальне сприйняття архітектурно-ландшафтного та історико-культурного середовища столиці України – м. Києва. Самовільне розміщення рекламних носіїв вносить певну дисгармонію, яка відображається на даному етапі розвитку м. Києва як одного з найкрасивіших міст Європи та світу, є причиною дисонансу міського простору в очах киян та гостей міста.

Мета проекту – налагодження продуктивного діалогу між органами місцевої влади, підприємцями та фахівцями в галузі дизайну, реклами та архітектури, задля збереження та покращення унікального архітектурно-ландшафтного міського середовища столиці України.

Завдання проекту :
- об’єднання зусиль для спільного створення концепції сучасної рекламної діяльності, яка в економічному та маркетинговому сенсі зменшить негативні впливи на формування відчуття комфортності та існування
людини в м. Києві ;
- збереження міської історико-архітектурної спадщини ;
- розробка актуальних форм вияву міської зовнішньої реклами, що допоможе зберегти унікальний міський простір та, водночас, сприятиме розвитку ринкових відносин, бізнес-галузей ;
- демонстрація позитивних змін у сфері розміщення зовнішньої реклами в м. Києві завдяки якісній службі відповідних державних та комунальних служб.

Цільова аудиторія :
- підприємці, які проводять свою комерційну діяльність в м. Києві та мають необхідність в розміщенні вивісок та інших форм зовнішньої реклами. Вони зможуть отримати консультації з розміщення реклами, усвідомити міру відповідальності перед владою та містянами внаслідок некоректних виявів рекламної діяльності ;
- представники органів місцевої влади та комунальних служб ;
- дизайнери. Адже саме на них покладено відповідальне завдання – розробка гармонійного рекламного міського середовища та впровадження його в архітектурний простір столиці України. Це стосується як старовинних районів, так і сучасних ;
- учні та студенти профільних навчальних закладів з м. Києва та різних регіонів України ;
- кияни та гості міста різних вікових та соціальних категорій, яких об’єднує любов до м. Києва.

КОНКУРС « Обличчя Києва »
У межах проекту буде оголошено профільний конкурс для дизайнерів.
Мета : створення практичних пропозицій для державної програми, яка буде суворо регламентувати прояви зовнішньої реклами в м. Києві (у подальшому – у всіх українських населених пунктах).
Для організації та проведення Конкурсу на період початку виставки буде створено організаційний комітет, до складу якого увійдуть представники Центру Української Культури та Мистецтва, КП « Київреклама », представники органів місцевої влади, громадські діячі, які опікуються сучасністю та майбутнім м. Києва.
Потенційні учасники :
- індивідуальні дизайнери ;
- дизайнерські бюро ;
- профільні заклади освіти різних рівнів акредитації.
До участі в конкурсі приймаються проектні роботи дизайнерів з різних регіонів України, що стосуються концепції гармонійного розміщення зовнішньої реклами в Києві.
Учасником може бути особа (громадянин України), віком від 14 років.
Переможець
(переможці) отримає (ють) право на проведення безкоштовної персональної виставки своїх проектів (якщо це дизайнер або дизайнерське бюро), або право безкоштовної участі в колективній виставці, якщо це заклад освіти, який займається підготовкою фахівців в сфері дизайну, архітектури , реклами (особливо, екологічного рекламного середовища України).

Етапи проведення конкурсу « Обличчя Києва » :
- 1 – 31 березня 2021 р. – реєстрація учасників ;
- 1 – 30 квітня 2021 р. – подання проектів ;
- 1 червня – 31 серпня 2021 – відбірковий етап, допущення проектів до етапу голосування ;
- 1 – 26 грудня 2021 р. – фінальний етап (голосування за найкращий проект) ;
- 27 грудня 2021 р. – оголошення переможця ;
- ІІІ декада лютого 2022 р. – проведення 10-денної виставки в будинку Центру Української Культури та Мистецтва, де автор (автори) проекту-переможця представлять свою творчість.
Журі конкурсу – усі бажаючі, кого хвилює доля міського середовища м. Києва.
Голосування буде здійснюватися шляхом онлайн-голосування, на сайті www.dolesko.com.

Довідки щодо участі в Конкурсі – за тел. 0979822783 або по e-mail [email protected] (Ольга Музиченко, заступник директора Центру Української Культури та Мистецтва)

Виставковий проект « Розстріляний » Київ. Хроніка ХХІ століття »
Виставковий проект « Розстріляний » Київ. Хроніка ХХІ століття »

see also

Святий Миколай вже в дорозі !

12 décembre 2012

Відкриття Арт-проекту « Мистецтво поєднання – 2018 »

27 décembre 2017

Лекція « Величні султани-українки Роксолана (Хюррем) та Надія (Хатідже Турхан) : факти з життя »

2 mai 2018