Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

16 décembre 2015

Свято новорічної іграшки

16 грудня 2015 рік
сайт Хрещатик

В столиці відкрилась виставка унікальних родинних колекцій ялинкових прикрас
Вже в п’яте в Центрі української культури та мистецтва проходить Свято новорічної іграшки. Крім великої експозиції ялинкових прикрас, тут є можливість навчитися робити самому іграшку з кукурудзяного листя чи тканини, або розписати медяники, чи художньо підписати листівку.

Дореволюційні ватні іграшки, ангелів, сплетених з лози, розписні кулі та новорічні макети ракет можна було побачити в Центрі української культури та мистецтв, де пройшло Свято новорічної іграшки. Як розповіла заступник директора Центру Ольга Музиченко в рамках проекту була організована експозиція ялинкових прикрас, зокрема, сучасних, авторських та велика колекція старовинних. Останнім відводиться особливе місце, адже це ті іграшки, які купували наші бабусі чи дідусі, і які внуки та правнуки бережуть як реліквії.

« В колекціях є ще дореволюційні іграшки, радянського періоду, 40-50-60-тих років. Є й пізніші. І то все родинні колекції. Тобто, це ті речі, якими і досі прикрашають ялинки, незважаючи на багатий асортимент сучасних прикрас. Старі іграшки цінують, бо це родинна історія »,— зазначила Ольга Музиченко і додала, що на виставку хтось сам приносив свої іграшки, або ж працівники Центру відшукували такі унікальні колекції.

« Наприклад, я давно знала, що Лада Лузіна збирає такі іграшки. У неї величезна колекція ялинкових прикрас. Вона у нас вже виставлялась в 2011 році, і символічно, що через 5 років її колекція знову представлена тут »,— розповіла заступник директора і додала, що серед експонатів відомої письменниці багато іграшок з вати віком 100-150 років.

В рамках свята були організовані майстер-класи, безкоштовні для дітей та за символічну плату для дорослих

В цілому ж в експозиції представлено вісім родинних колекцій. Деякі власники заберуть раритети назад, а деякі залишаться на зберіганні в Центрі. « Тобто нам довірили цю колекцію, і ми внесли їх у фондові зібрання Центру і будемо дбайливо зберігати »,— сказала Ольга Музиченко.

Відвідувачі також могли побачити і сучасні іграшки з вовни, плетені гачком, з соломи, дерева, текстильні, з трави. І навіть їстівні. За словами Ольги Музиченко, було спеціально оформлено три фотомайданчики з ялинками. І дві з них прикрашалися бубликами, мандаринками, яблуками, цукерками, які дітям дозволялось знімати і їсти. Взагалі розмаїття іграшок на виставці вражало. Заступник директора розповіла, що експозиція показала, як змінювалася мода на іграшки, зокрема в столиці. Так вона відмітила, що кияни зазвичай притримувалися загальних тенденцій.

На заході не лише експонували та робили іграшки, але й демонстрували новорічні костюми, показували мультики, проводили концерти, презентували книжки та читали лекції

« Популярність іграшок в столиці 100-50 років тому була такою ж, як і по всій країні. Наприклад, на початку 20 століття полюбляли ватні іграшки. І кияни їх збирали. У 40-і роки були іграшки зі скляних трубочок, скляні гірлянди. За періоду Микити Хрущова популярними були іграшки-кукурудзки. Коли Юрій Гагарін полетів у космос — найулюбленішими стали ракети, зірочки. В колекціях киян є дуже багато таких іграшок »,— розповіла Ольга Музиченко. Також вона відмітила, що мешканці столиці, наприклад, мають іграшки — персонажів казок Олександра Пушкіна, які випустили до його ювілею. « Коли побільшало тісних, маленьких квартир, зокрема комунальних, і люди не могли дозволити собі ставити велику ялинку, то популярними стали маленькі деревця і манюпусінькі прикраси на них »,— додала вона.

Натомість зараз кияни люблять стильні ялинки, які прикрашають, наприклад, лише іграшками двох кольорів, чи одними лише медяниками, або ж тільки солом’яними предметами. В цілому нині перевагу надають саме еко-іграшкам. Які до того ж можна зробити самому.

До слова, в рамках свята були організовані майстер-класи, безкоштовні для дітей та за символічну плату для дорослих. Цього року їх 40. Список бажаючих потрапити на такі навчання вже був переповнений в перші дні. Так, охочі приходили дізнатися, як зробити ялинкову прикрасу з паперу, новорічну листівку, сніжинку-витинанку, ляльку-мотанку, або ж ангелика з кукурудзяного листя. За словами майстрині Наталії Морозової, на навчання кияни йдуть з великим задоволенням. Наприклад, навчитись робити ангелика з кукурудзяного листя прийшли і діти, і їх мами. « Це іграшки з природного матеріалу. Це те, що робили наші предки в старовинну »,— розповіла вона і додала, що саме з кукурудзяного листя виготовлялося чимало іграшок. Їх перевага в тому, що вони не шкідливі і до того ж не потребують багато матеріальних затрат. Адже все, що потрібно, це власне листя та нитки. « Листя запарюємо на 30-40 хвилин. Потім воду зливаємо. І з мокрого листя робимо прикраси. Коли листя висихає, то приймає форму, яку ви задали »,— поділилась секретами майстриня.

Слід також зазначити, що на святі не лише експонували та робили іграшки, але й демонстрували новорічні костюми, показували мультики, проводили концерти, презентували книжки та читали лекції

Матеріали сайту Хрещатик

Детальніше про виставку

see also

У столиці відкрили Центр Української культури і мистецтва

4 septembre 2011

Третя Всеукраїнська виставка-конкурс « Ukrainіаn art is the Best »

28 septembre 2018

До свята Великодня іконописна майстерня « Небо на землі » запрошує на виставку. Відкриття – завтра

3 avril 2014