Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

Центр української культури та мистецтва

Київ, вул. Хорива, 19-В

пн. - пт. 10:00 – 19:00
сб. - 10:00 – 18:00
нд. - вихідний

16 décembre 2015

Свято новорічної іграшки

16 грудня 2015 рік
сайт Хрещатик

В столиці відкрилась виставка унікальних родинних колекцій ялинкових прикрас
Вже в п’яте в Центрі української культури та мистецтва проходить Свято новорічної іграшки. Крім великої експозиції ялинкових прикрас, тут є можливість навчитися робити самому іграшку з кукурудзяного листя чи тканини, або розписати медяники, чи художньо підписати листівку.

Дореволюційні ватні іграшки, ангелів, сплетених з лози, розписні кулі та новорічні макети ракет можна було побачити в Центрі української культури та мистецтв, де пройшло Свято новорічної іграшки. Як розповіла заступник директора Центру Ольга Музиченко в рамках проекту була організована експозиція ялинкових прикрас, зокрема, сучасних, авторських та велика колекція старовинних. Останнім відводиться особливе місце, адже це ті іграшки, які купували наші бабусі чи дідусі, і які внуки та правнуки бережуть як реліквії.

« В колекціях є ще дореволюційні іграшки, радянського періоду, 40-50-60-тих років. Є й пізніші. І то все родинні колекції. Тобто, це ті речі, якими і досі прикрашають ялинки, незважаючи на багатий асортимент сучасних прикрас. Старі іграшки цінують, бо це родинна історія »,— зазначила Ольга Музиченко і додала, що на виставку хтось сам приносив свої іграшки, або ж працівники Центру відшукували такі унікальні колекції.

« Наприклад, я давно знала, що Лада Лузіна збирає такі іграшки. У неї величезна колекція ялинкових прикрас. Вона у нас вже виставлялась в 2011 році, і символічно, що через 5 років її колекція знову представлена тут »,— розповіла заступник директора і додала, що серед експонатів відомої письменниці багато іграшок з вати віком 100-150 років.

В рамках свята були організовані майстер-класи, безкоштовні для дітей та за символічну плату для дорослих

В цілому ж в експозиції представлено вісім родинних колекцій. Деякі власники заберуть раритети назад, а деякі залишаться на зберіганні в Центрі. « Тобто нам довірили цю колекцію, і ми внесли їх у фондові зібрання Центру і будемо дбайливо зберігати »,— сказала Ольга Музиченко.

Відвідувачі також могли побачити і сучасні іграшки з вовни, плетені гачком, з соломи, дерева, текстильні, з трави. І навіть їстівні. За словами Ольги Музиченко, було спеціально оформлено три фотомайданчики з ялинками. І дві з них прикрашалися бубликами, мандаринками, яблуками, цукерками, які дітям дозволялось знімати і їсти. Взагалі розмаїття іграшок на виставці вражало. Заступник директора розповіла, що експозиція показала, як змінювалася мода на іграшки, зокрема в столиці. Так вона відмітила, що кияни зазвичай притримувалися загальних тенденцій.

На заході не лише експонували та робили іграшки, але й демонстрували новорічні костюми, показували мультики, проводили концерти, презентували книжки та читали лекції

« Популярність іграшок в столиці 100-50 років тому була такою ж, як і по всій країні. Наприклад, на початку 20 століття полюбляли ватні іграшки. І кияни їх збирали. У 40-і роки були іграшки зі скляних трубочок, скляні гірлянди. За періоду Микити Хрущова популярними були іграшки-кукурудзки. Коли Юрій Гагарін полетів у космос — найулюбленішими стали ракети, зірочки. В колекціях киян є дуже багато таких іграшок »,— розповіла Ольга Музиченко. Також вона відмітила, що мешканці столиці, наприклад, мають іграшки — персонажів казок Олександра Пушкіна, які випустили до його ювілею. « Коли побільшало тісних, маленьких квартир, зокрема комунальних, і люди не могли дозволити собі ставити велику ялинку, то популярними стали маленькі деревця і манюпусінькі прикраси на них »,— додала вона.

Натомість зараз кияни люблять стильні ялинки, які прикрашають, наприклад, лише іграшками двох кольорів, чи одними лише медяниками, або ж тільки солом’яними предметами. В цілому нині перевагу надають саме еко-іграшкам. Які до того ж можна зробити самому.

До слова, в рамках свята були організовані майстер-класи, безкоштовні для дітей та за символічну плату для дорослих. Цього року їх 40. Список бажаючих потрапити на такі навчання вже був переповнений в перші дні. Так, охочі приходили дізнатися, як зробити ялинкову прикрасу з паперу, новорічну листівку, сніжинку-витинанку, ляльку-мотанку, або ж ангелика з кукурудзяного листя. За словами майстрині Наталії Морозової, на навчання кияни йдуть з великим задоволенням. Наприклад, навчитись робити ангелика з кукурудзяного листя прийшли і діти, і їх мами. « Це іграшки з природного матеріалу. Це те, що робили наші предки в старовинну »,— розповіла вона і додала, що саме з кукурудзяного листя виготовлялося чимало іграшок. Їх перевага в тому, що вони не шкідливі і до того ж не потребують багато матеріальних затрат. Адже все, що потрібно, це власне листя та нитки. « Листя запарюємо на 30-40 хвилин. Потім воду зливаємо. І з мокрого листя робимо прикраси. Коли листя висихає, то приймає форму, яку ви задали »,— поділилась секретами майстриня.

Слід також зазначити, що на святі не лише експонували та робили іграшки, але й демонстрували новорічні костюми, показували мультики, проводили концерти, презентували книжки та читали лекції

Матеріали сайту Хрещатик

Детальніше про виставку

see also

Таємничий світ акварелі (« Miniwatercolor Kyiv 2019 »)

16 juin 2019

В очікування Великодня

23 mars 2018

Всесвіт Венери Сабірової

16 janvier 2018